Maroko - Agadir Tours


  • O nas
  • Maroko
  • Wycieczki
  • Galeria
  • Kontakt

Maroko



Maroko, Królestwo Marokańskie to państwo połóżone w północno - zachodniej Afryce nad Oceanem Atlantyckim, Morzem Śródziemnym i Saharą.


Takie położenie to gwarancja pięknych krajobrazów i niezapomnianych atrakcji.

To kraj magiczny , trochę tajemniczy, wciąż nie do końca odkryty przez turystów. To miejsce intensywnych kolorów, zapachów, smaków.

Uśmiechnięci i serdeczni ludzie, berberyjskie przysmaki łączące subtelność, pikantność i słodycz z wyraźnym zapachem przypraw i smakiem oleju arganowego pobudzą nasze zmysły.


Pogoda, to co interesuje nas najbardziej i czym kierujemy się przy wyborze wakacji. Maroko możemy odwiedzać cały rok. Dla osób lubiących słońce i upalne dni okres letni będzie rajem, temperatury w lipcu +35°C do +44°C.

Zimowe temperatury to względnie +20°C.

Fani sportów zimowych również znajdą coś dla siebie.

W górach temperatura może spaść nawet do -15°C.


Maroko jest najbardziej ,,śnieżnym krajem Afryki’’. Na wysokości 2000 m śnieg leży nawet ponad 5 miesięcy w roku, co sprzyja uprawianiu sportów zimowych.

Z jednej strony pokryte lodem szczyty górskie, z drugiej gorące piaski pustyni. Każdy znajdzie tu coś dla siebie !


Zapraszamy do odwiedzenia Maroka !



Agadir



Agadir to miasto w południowym Maroku, nad brzegiem Oceanu Atlantyckiego

u podnóża gór Atlasstolica regionu Souss-Massa-Daraa.

Liczy około 700 tyś. mieszkańców.


Średnia temperatura powietrza w okresie zimowym (styczeń)

w ciagu dnia wynosi 20°C /68F.

Na południe od Agadiru leży ujście rzeki Souss do Atlantyku, które znajduje się na terenie Parku Narodowego Souss-Massa.

.

Ssadycka Kazba (cytadela), która powstała za czasów panowania Saadytów

w połowie XVI w. jest jedyną pozostałą budowlą po wielkim trzęsieniu ziemi. Zajmuje szczyt wzgórza o wysokości 250 m n.p.m. Tak więc po dziś dzień nad miastem góruje Kazba, z której rozciąga się widok na całą okolice - plaże, hotele, port i centrum Agadiru. Z kolei z okien hotelowych i ulic dostrzec można podświetlony nocą napis ułożony na zboczu wzniesienia.

To słowa : BÓG, OJCZYZNA, KRÓL- tak ważne dla Marokańczyków.


Agadir dziś to także wielki port. To tu ładuje się na statki pomarańcze, mandarynki, banany i warzywa pochodzące z żyznych terenów Maroka.

Stąd wypływają w świat dojrzewające w słońcu pomidory, oliwki oraz oliwa

i aromatyczne przyprawy. Agadir to również centrum sardynkowe.

Jest jednym z najpopularniejszych i najchętniej odwiedzanych kurortów Maroka. O jego przewadze przesądza ilość plaż - 10 km, do tego ponad 300 dni w roku panuje słoneczna pogoda, a bogata infrastruktura zarówno hotelowa jak

i turystyczna zachęca do odwiedzin cały rok.



Kuchnia



Maroko może poszczycić się różnorodnością w kuchni.

Tutaj również goszczą intensywne zapachy, smaki i kolory.

Jest nieodzownym elementem życia w Maroku.

Potrawy kuchni marokańskiej przygotowywane są na bazie warzyw dojrzewających w słońcu. Zachwycają one nie tylko oko ale i nawet najbardziej wymagające podniebienie.

Harira to tradycyjna zupa z jagnięciny, warzyw, soczewicy i drobnego makaronu. Podawana z daktylami. Oczywiście nie może obyć się bez wszechstronnie obecnej kaszy kus kus i tagina. Ta ostatnia to jednocześnie nazwa naczynia jak i potrawy w nim przyrządzanej. Aromatyczny tagin to najbardziej rozpoznawalny element miejscowej kuchni.

Popularnym napojem, którego nie może zabraknąć w żadnym domu

jest marokańska herbata przyrządzana z lisci zielonej herbaty z dodatkiem świeżej mięty, ziół i dużej ilości cukru.

Nie wyobrażam sobie będąc w Maroku nie spróbować takich specjałów jak bastilla (ciasto z farszem z kurczaka z migdałami), harchy (słodki chlebek), msmen (marokańskie naleśniki), Rfissy (potrawa z kurczakiem przyrządzana

na specjalne okoliczności) czy baghrir (naleśniki z tysiącem dziurek).

​

Myślimy, że kuchnia marokańska może zaskoczyć każdego

swoim niepowtarzalnym smakiem.



Argan



Olejek arganowy - złoto Maroka

Szaleństwo oleju arganowego opanowało niemalże cały świat.

Czym jest ? Do czego służy ?

Olej arganowy powstaje z owoców arganii. Jest to rzadka roślina występująca tylko

i wyłącznie na terenie Maroka. Proces wytwarzania oleju arganowego jest bardzo żmudny, gdyż wytwarzany jest tradycyjną metodą przez zrzeszone w spółdzielniach Marokanki. Produkcja polega na zebraniu owocu, suszeniu go przez okres około 6-ciu miesięcy, następnie miażdżeniu orzecha i wyłuskiwaniu nasiona. Nastepnie mieli się je w kamiennych żarnach, z powstałej mazi ręcznie wyciskany jest olej.

Do wyprodukowania 1 l oleju potrzeba 350 kg owoców.

Rozróżniamy dwa rodzaje oleju arganowego: spożywczy i kosmetyczny.

Ten pierwszy używany jest do sałatek, mięsa, warzyw oraz słodkiego dipu amlou. Posiada wysoką zawartość cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego można go wprowadzić do swojej diety. Ponadto obniża poziom złego cholesterolu jednocześnie podnosząc ilość dobrego, zmniejsza ryzyko miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, a nawet choroby wieńcowej.

Z kolei kosmetyczny olej posiada bardzo szeroką gamę zastosowań. Jest jednym ze składników wielu kosmetyków takich jak kremy, szampony, odżywki czy serum. Wykazuje on cenne właściwości pielęgnacyjne i lecznicze.

Spłyca zmarszczki i blizny, leczy wysuszoną skórę czy nawet egzemę, a także pomaga w walce z cellulitem. Można go również wcierać w skórę głowy, stosować pomocniczo w leczeniu łupieżu lub w celu wzmocnienia cebulek. Sprawdza się także w pielęgnacji paznokci. Stąd nazwa płynne złoto Maroka.

Zachęcamy do spróbowania!​



Obserwuj nas :